Zvolte jazyk

Valašská inspirace Antonína Strnadela

weissova halina web

 

Valašská inspirace Antonína Strnadela

 

V realizaci našich on-line výstav pokračujeme představením dalšího letošního jubilanta, autora, který je v našich sbírkách zastoupen především svou rozsáhlou ilustrační tvorbou, Antonína Strnadela.

Antonín Strnadel (1910 – 1975) se narodil na Valašsku v Trojanovicích pod Radhoštěm. Jeho otec byl lesním dělníkem a matka sestrou zdejšího malíře a sochaře Jana Knebela. Antonín i jeho dva bratři Josef a Bohumír (s pseudonymem Četyna) se profilovali jako umělci, Antonín jako výtvarník a bratři na poli literárním. Pro všechny pak byla společná láska k rodnému Valašsku a celoživotní čerpání zdejších folklorních motivů v jejich tvorbách. S jejich tvorbou seznamuje veřejnost rodinný památník v Trojanovicích.

Antonínovo výtvarné nadání rozpoznali pedagogové na měšťance v Rožnově pod Radhoštěm, poté byl přijat na pražskou Uměleckoprůmyslovou školu (1927 – 33), a následně i na Akademii, kde byl od roku 1936 asistentem Jaroslava Bendy. Po Bendově odvolání jeho atelier až do roku 1945 i vedl. V tomtéž roce byl jmenován řádným profesorem a učil na Vysoké škole uměleckoprůmyslové až do roku 1970. Ačkoliv žil v Praze, na Valašsko se pravidelně vracíval, zejména mu učarovalo údolí Vsetínské Bečvy a obec Nový Hrozenkov, kde i několikrát studijně pobýval (dnes je v tomto stavení Strnadelův památník a expozice salašnictví). Strnadel vynikal realistickou avšak lyrickou kresbou, s níž se vysoce uplatnil v poválečné české ilustraci. Ilustroval na 200 knižních titulů, především pak miloval ilustrace knih pro děti a zejména lidových pohádek, kde mohl uplatnit své jedinečné národopisné znalosti. Spolupracoval na inscenacích z folklorního prostředí s Národním divadlem, Čs. souborem písní a tanců apod. V monumentální malbě se pak věnoval české historii a zbojnické tradici rodného kraje.

Na naší on-line výstavu jsme udělali výběr ilustrací Antonína Strnadela z následujících knižních titulů: volná tvorba (inspirace Valašským folklorem), Erbenova Kytice pohádek, Jaromír John: Vojáček Hubáček, Beneš M. Kulda: Janíček s voničkou, František Pražák: Ráj srdce a O.Audy a Fr. Holešovský: Život teprve začíná.

Zdroj: Kdo byl a kdo je kdo na východní Moravě, Valašské Meziříčí 2011

 

Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_1Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_2Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_3Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_4Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_5Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_6Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_7Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_8Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_9Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_10Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_11Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_12Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_13Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_14Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_15Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_16Online výstava Valašská inspirace Antonína Strnadela_17

 

 

 

KONTAKT

GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ
V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ
Havlíčkovo nám. 18
580 01 Havlíčkův Brod

e-mail: galerie@galeriehb.cz
            podatelna@galeriehb.cz
tel./fax.: 569 427 035

KONTAKTY NA ZAMĚSTNANCE

OTEVÍRACÍ DOBA

otevřeno denně 9–12 a 13–17 hodin kromě pondělí

kraj vysocina     rada galerii     

objevujpamatky    VW logo

33 HB web

DALŠÍ UŽITEČNÉ ODKAZY 
Prohlášení o přístupnosti webových stránek

ZASÍLÁNÍ NOVINEK