Zvolte jazyk

Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB

weissova halina web

 

Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB

 

Naše galerie zahájila spolupráci s panem Miroslavem Bartákem v roce 2016, kdy započala připravovat výstavu, jež mapovala vývoj české karikaturistické tvorby v období po vzniku Československé republiky (1918) po současnost. Při realizaci této výstavy byly ve velké většině využity naše sbírkové fondy, neboť v době svého vzniku byla galerie přímo napojena na festivaly humoru a satiry „Haškova Lipnice“ a výsledky tohoto festivalu se pak staly součástí galerijní sbírky Kresby. Ovšem našli se autoři, kteří v naší sbírce českých legendárních autorů humoru chyběli, a Miroslav Barták byl jedním z nich. Po výpůjčce na výše uvedenou výstavu pak následovala spolupráce na námi realizované výstavě současných českých karikaturistů v rakouském chrámu humoru - „Karikaturmuseum“ v Krems. Odtud byl jen krůček k jednáním o zakoupení konvolutu deseti akvarelových kreseb s autorovými vtipy z různých, tematicky osvědčených prostředí – především lékařského, uměleckého či manželského. Všechna vystavená díla jsou kolorované kresby akvarelem a vznikly v období let 2016 – 2018.

 

MIROSLAV BARTÁK (1938)

Český kreslíř a karikaturista, legenda českého kresleného humoru. Narodil se v roce 1938 v Košicích. Vystudoval námořní akademii ve Varně (Bulharsko) a v letech 1960–1969 pracoval na námořních lodích jako lodní inženýr. Od roku 1969 je karikaturistou na volné noze. Od počátku 70. let 20. století je kmenovým autorem švýcarského humoristického časopisu Nebelspalter, pravidelně přispíval do dalších zahraničních periodik jako je např. curyšský Das Magazin nebo týdeník Weltwoche. V současnosti pravidelně přispívá do uměleckého měsíčníku Art&Antigues. Od počátků své tvorby realizoval na devadesát výstav doma i v zahraničí. Kromě mnoha jiných získal v roce 2007 významné ocenění - nizozemskou medaili Ton Smithe za zásadní přínos žánru. Vydal na 11 knih vtipů, ilustroval na šedesát knižních titulů a pracoval na mnoha kreslených filmech. Žije a pracuje u Prahy.

 

Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB_1Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB_2Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB_3Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB_4Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB_5Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB_6Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB_7Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB_8Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB_9Miroslav Barták – legenda českého kresleného humoru v nových akvizicích GVU HB_10

 

 

 

KONTAKT

GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ
V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ
Havlíčkovo nám. 18
580 01 Havlíčkův Brod

e-mail: galerie@galeriehb.cz
            podatelna@galeriehb.cz
tel./fax.: 569 427 035

KONTAKTY NA ZAMĚSTNANCE

OTEVÍRACÍ DOBA

otevřeno denně 9–12 a 13–17 hodin kromě pondělí

kraj vysocina     rada galerii     

objevujpamatky    VW logo

33 HB web

DALŠÍ UŽITEČNÉ ODKAZY 
Prohlášení o přístupnosti webových stránek

ZASÍLÁNÍ NOVINEK